
انواع درخت قهوه | پرورش قهوه در منزل
آشنایی با درخت قهوه
در مقاله پیش رو بطور کامل به بررسی #درخت_قهوه از کاشت تا برداشت درخت قهوه و شکل ظاهری و عطر و بویش را به شما توضیح داده ایم.
شرایط آب و هوایی برای کاشت درخت قهوه
برای رشد این درخت نیاز است تا شرایط آب و هوایی مساعدی وجود داشته باشد. درخت قهوه در هر منطقه ای رشد نمی کند و نیاز به شرایط خاصی دارد.
پرورش دهندگان قهوه در نقاط مختلف جهان برای این که بتوانند محصول مناسبی به بازار جهانی ارائه دهند باید این درخت را در نقاط گرمسیری و بدون یخبندان کشور خود کشت کنند. همچنین برای رشد درخت قهوه نیاز است الگوهای بارندگی معمولی در یک منطقه وجود داشته باشد.
با توجه به این توضیحات می توان گفت درخت قهوه برای اینکه رشد خوبی داشته باشد و از محصول خوبی هم برخوردار باشد می بایست در آب و هوایی معتدل، مرطوب و گرم کاشت شود چرا که همین موضوع باعث خواهد شد به رشد خود در تمام طول سال ادامه بدهد.
در مقاله ای با عنوان “بزرگترین کشورهای تولیدکننده قهوه 2021” کشورهای صدرنشین تولید قهوه برای شما آورده شده است که به ترتیب 5 کشور برزیل، ویتنام، کلمبیا، اندونزی و اتیوپی صدر نشین تولید قهوه می باشند و این نشان از وضعیت آب و هوایی خاص برای رویش و پرورش گیاه و درخت قهوه را دارد.
گونه های مختلف درخت قهوه
درختان قهوه به گونه های مختلفی تقسیم بندی می شوند که تا به اکنون صد و پناه گونه از آنها یافت شده است اما فقط دو گونه است که در تولید قهوه جهان استفاده می شود که عبارت هستند از عربیکا و روبوستا. این دو نوع قهوه با طعم های متفاوتی که از هم دارند توانسته است گوی سبقت را از مابقی گونه ها بربایند و در ردیف محبوب ترین گونه های قهوه قرار بگیرند.
اگر بخواهیم توضیحاتی در مورد این دو گونه بدهیم می توانیم بگویم که گونه عربیکا توانسته 60 درصد از محصولات قهوه در جهان را به خود اختصاص دهد، ارتفاع درخت قهوه عربیکا یک و نیم تا سه متر است، مقاومت کمی در برابر آفات و شرایط محیطی اش دارد، طعم آن میوه، گل و شکلات است و کافئین آن حدود 1.5 درصد است.
روبوستا نیز 40 درصد از محصولات جهان را به خود اختصاص داده، ارتفاع درخت قهوه روبوستا 3 تا 6 متر است، مقاومتش در برابر آفات و شرایط محیطی بالاست، طعمش خاک، کاکائو و ادویه جات است و کافئینش حدود 2.5 تا 3 درصد است.
ویژگی های ظاهری درخت قهوه
درخت قهوه ویژگی های ظاهری مخصوص به خودش را داراست. ارتفاع درخت قهوه به 3 تا 10 متر می رسد و میوه دهی آن به این شکل است که در ابتدا شکوفه هایی سفید رنگ روی درخت می رویند و بعد این شکوفه ها به میوه ای شبیه گیلاس تبدیل خواهند شد. برگ های درخت قهوه سبز، تیره و براق است و طول آنها به 10 تا 15 سانتی متر و عرض آنها نیز به 6 سانتی متر می رسد.
درخت قهوه درختی همیشه سبز است و میوه های آن به صورت خوشه ای از درخت آویزان می شوند. جالب است بدانید که شکوفه های سفید رنگ این درخت شباهت زیادی به گل یاس دارند و عطر آنها نیز به مانند همین گل است. درخت قهوه در زمان گل دهی زمین را با گل هایش می پوشاند که همین موجب می شود تا نمایی دلپذیر و عطر و بویی فوق العاده در آنجا به وجود بیاید.
پرورش درخت قهوه
در پرورش درخت قهوه از دو روش سنتی و گلخانه ای استفاده می شود که در روش سنتی نیمی از دانه های کشت شده این گیاه ممکن است اصلا جوانه نزنند که این مسئله به ضرر تولیدکننده آن است اما در روش گلخانه ای تولید کنندگان می توانند بازدهی بیشتری دریافت کنند.
در این روش ابتدا گیاه قهوه را در گلخانه پرورش می دهد تا جوانه بزند و بعد از 6 تا 12 ماه آن را به محل کاشت انتقال می دهند.
برای اینکه این شروع به گل دادن کند نیاز است که سه تا چهار سال بگذرد و برای بازدهی درخت قهوه نیاز است که این درخت پنج سال کامل عمر کند.
نکته قابل توجه اینجاست که بسیاری از نهال ها نمی توانند تا این مدت دوام بیاورند و پرورش دهندگان ممکن است با این مسئله هم روبرو شوند که برای رفع آن نیاز است که نهال های پژمرده را با نهال های دیگر جایگزین کنند و دوباره فرآیند پرورش را شروع کنند.
درست است که درخت قهوه بعد از 5 سال محصول می دهد اما محصول آن بسیار کم است و همین مسئله منجر به این می شود که اجازه تولید تجاری به آن داده نشود.
اولین محصول تجاری درخت قهوه معمولا چیزی حدود هفت سال بعد از کشت درخت بر روی آن دیده می شود و پس از این درخت می تواند تا 40 سال به خوبی میوه بدهد و پس از آن بازدهی اش کم و کمتر می شود.
حال که از پرورش درخت قهوه گفتیم خوب است که دوباره یادی از معروف ترین گونه ها که عربیکا و روبوستا هستند کنیم. پرورش دهندگان عربیکا این گونه را در ارتفاعات 1000 تا 2000 متری سطح دریا کشت می کنند ولی پرورش دهندگان روبوستا نیز نیازی به این همه ارتفاع برای رشد محصول شان ندارند و در ارتفاعات کمتر از 1000 متر هم می توانند محصول شان را کشت نمایند.
معضلی که در رابطه پرورش درخت قهوه وجود دارد حشرات و آفات هستند به شکلی که تاکنون 900 گونه حشره و آفت برای این درخت به ثبت رسیده است.
یک سوم این 900 گونه حشرات بالدار و یک چهارم آن بندپایان می باشند. آمار بالای آفات نشان می دهند که درخت قهوه در برابر آفات بسیار بی دفاع است و پرورش دهنده می بایست برای پرورش این درخت به فکر این موضوع هم باشد.
معضل دیگری هم برای درخت قهوه وجود دارد و آن هم چیزی نیست جز بارش تگرگ، طوفان یا خشکسالی که ممکن است همین مسئله هم آسیب جدی به مزرعه دار برساند.
خرید قهوه از فروشگاه قهوه پیک
درخت قهوه چند سال عمر می کند؟
همانطور که در بالا گفته شد گیاه قهوه پس از گذشت 3 تا 5 سال از زمان کاشت، میوه می دهد.
این گیاه عمر بسیار طولانی داشته و تقریبا به مدت 50 تا 60 سال همچنان میوه می دهد اما بهترین بازدهی میوه آن طول عمری حدو 0 سال دارد و سپس محصول نزولی می شود.
پرورش دهندگان درخت قهوه
همانطور که در قبل گفتیم درخت قهوه نیاز به شرایط آب و هوایی خاصی دارد و به همین دلیل شاید هر کشوری نتواند به عنوان تولید کننده این محصول وارد بازار جهانی شود. پرورش دهندگان برتر درخت قهوه کشورهایی به مانند برزیل و کلمبیا هستند که از آنجا که شرایط مساعدی برای رشد این درخت دارند تولید و پرورش آن نیز در آنها رونق دارد.
در وب سایت قهوه پیک می توانید قهوه های کشورهای مختلف و بزرگ تولید کننده قهوه همچون قهوه اتیوپی بورکا، قهوه کلمبیا سوپرمو و یا قهوه هندوراس اوپالکا را تهیه کنید.
ما مقاله ای در زمینه بزرگترین کشورهای تولیدکننده قهوه در جهان هم تهیه کرده ایم که برای آشنایی بیشتر با آنها می توانید به این مقاله مراجعه کنید. اگر میخواهید به این سوال خود که درخت قهوه در کدام کشور است پاسخ بدهید بهتر است به این مقاله مراجعه کنید چرا که توضیحات بسیاری در این زمینه به شما داده ایم.
“بزرگترین کشورهای تولیدکننده قهوه 2021“
فصل برداشت میوه در درخت قهوه
از جمله نکات دیگری که می توان در مورد درخت قهوه به آن اشاره کرد فصل برداشت میوه در این درخت است. در اکثر کشورها یک فصل برداشت برای میوه درخت قهوه وجود دارد ولی در کشورهایی به مانند کلمبیا نیز دو فصل وجود دارد که یکی فصل اصلی و دیگر فصل ثانویه است.
بیشتر کشورهای جهان برای اینکه محصول درخت قهوه را از درختش جمع آوری کنند از ابزارآلات خاص استفاده نمی کنند و این کار را با دست انجام می دهند که همین مسئله موجب می شود که روند کار بسیار مشقت بار و پر زحمت بشود. البته شایان ذکر است که در کشوری به مانند برزیل هم روند برداشت مکانیزه شده است که همین برداشت محصول را آسان تر می کند.
محصول کدام درخت قهوه با کیفیت تر است؟
همانطور که گفتیم گونه های مختلفی از درخت قهوه وجود دارد که از گونه عربیکا و روبوستا در جهان به وفور یافت می شود. اینکه کیفیت محصول کدام گونه از درختان بیشتر است تماما به ذائقه شما مربوط است و نمی توان در این زمینه کشوری را بهتر یا بدتر دانست.
شما باید با توجه به ذائقه ای که دارید و با توجه به کشوری که میخواهید محصول قهوه را از آن تهیه کنید باکیفیت ترین محصول را پیدا کنید.
همچنین ما در قسمت مقالات سایت قهوه پیک در مقاله ای تحت عنوان ” راهنمای خرید قهوه” به طور کامل به بررسی و راهنمایی در خصوص انتخاب بهترین نوع قهوه پرداخته ایم.
برای اینکه بتوانید باکیفیت ترین محصول قهوه را تشخیص دهید می توانید به این مقاله رجوع کنید.
خرید تجهیزات قهوه – اورجینال
درخت قهوه در ایران
خب تا به اینجا نکات مربوط به پرورش و کاشت درخت قهوه را با شما در میان گذاشتیم. حال این سوال پیش می آید که آیا در ایران نیز می توان درخت قهوه را کشت کرد؟
کشور ایران تولیدکننده قهوه نیست و این محصول به صورت وارداتی مورد استفاده قرار می گیرد.
اما گیاه قهوه را برای اینکه همیشه سبز است و شکل و ظاهری زیبا دارد معمولا به صورت آپارتمانی پرورش می دهند که این از مسئله تولید و پرورش دانه های قهوه جداست و بیشتر جنبه زینتی و زیبایی منازل را داراست.
آموزش کاشت گیاه قهوه در آپارتمان
گیاه قهوه آپارتمانی بسیار راحت کاشته می شود و نگه داری زیاد سختی ندارد و با رعایت اصول اولیه امکان گلدهی نیز برای آن وجود دارد.
اگر می خواهید یک گیاه قهوه سالم پرورش دهید، باید دانه های قهوه سالم داشته باشید.
دانه های قهوه را از میوه های سالم درخت قهوه کاملاً رسیده و سالم انتخاب کنید.( دانه های سبز قهوه نه دانه های قهوه ای و بو داده شده)
ابتدا بذرها را به مدت 24 ساعت در آب خیسانده و سپس بذرها را در ماسه مرطوب یا ورمیکولیت مرطوب بکارید.
خاک باید به خوبی زهکشی شود تا آب اضافی از خاک خارج شود. در این مرحله باید یک پلاستیک شفاف روی گیاه قرار دهید تا گیاه و خاک مرطوب بماند.
بعد از جوانه زدن بذرها در ظرف شن ، نهال را با احتیاط از گیاه یا ماسه خارج کنید. و آن را در گلدان 20 لیتری در خاک متخلخل بریزید.
در ظرف سفالی باید قالب زیادی وجود داشته باشد.
گاهی اوقات در خاک پوشیده شده از پلاستیک، کپک می بینید ، در این صورت خاک آلوده است و برای رشد گیاه مناسب نیست.
هرچه دانه های تازه بیشتری انتخاب کنید، سرعت جوانه زدن بذرها سریع تر است سعی کنید هم عربیکا تهیه کنید و هم قهوه روبوستا.
ظرفیت جوانه زنی قهوه حداکثر تا 4 ماه پس از برداشت و پس از 4 ماه، بازده جوانه زنی دانه های قهوه به تدریج کاهش می یابد.
جوانه زدن بذرهای تازه در کمتر از 2.5 ماه انجام می شود اما جوانه زدن بذرهای قدیمی ممکن است تا 6 ماه طول بکشد.
درمان آفات گیاه قهوه
-
- برگ های گیاه قهوه در ابتدای رشد مسی است و سپس به رنگ سبز تیره در می آیند و نشانه بیماری نیستند.
- اگر برگ های جوان ریز باشد و رشد آنها تقریباً متوقف شده باشد، باید گلدان جایگزین شود همچنین توجه داشته باشید که ممکن نور کافی به گیاه نمی رسد.
- اگر لکه های سفید و قهوه ای روی برگ ها ظاهر شود، عامل بیماری زای قارچ در اثر آبیاری زیاد و هوای سرد و مرطوب ایجاد می شود.
- لکه های سفید پنبه ای شکل روی برگها نشان دهنده وجود حشره است و باید طبق دستورالعمل ها هر 14 روز یک بار با سم نفوذپاشی شود.
- حاشیه برگ های سوخته و برگ هایی که درخشندگی و طراوت خود را از دست داده اند به دلیل تابش شدید خورشید است.
- لکه های سوختگی برگ ها به دلیل محلول پاشی گیاه در زیر آفتاب ایجاد می شود، محلول پاشی را در عصر انجام دهید.
- وجود لکه های قهوه ای در زیر برگ ها توسط حشره ایجاد می شود و باید یک پنبه آغشته به محلول آفت کش را برای سموم استفاده کنید.
- برگ های پژمرده که می ریزند نشانه کم آبی بدن است و نباید اجازه دهید سطح گلدان خشک شود.
- برگ های چروکیده که در اثر هوای خشک ایجاد می شوند و باید اسپری شوند.
- اگر برگ ها قهوه ای شده و می ریزند، این نشانه هوای بسیار گرم است و محیط گیاه باید خنک باشد.
- لینک کوتاه مقاله: https://pikcoffeeroasters.com/?p=25992
دریافت مقاله به صورت pdf: انواع درخت قهوه پرورش قهوه در منزل
خرید قهوه با کافئین بالا
خرید قهوه برای موکاپات
قهوه اتیوپی گوجی
قهوه بدون کافئین
خرید قهوه روبوستا
فروش قهوه
خرید قهوه آنلاین
خرید قهوه عربیکا
فروشگاه قهوه
دیدگاهتان را بنویسید